Ásvány lexikon

ÁSVÁNYOKKAL VALÓ GYÓGYÍTÁS

Az ásványokkal, kristályokkal való gyógyítás olyan ősi gyógymód, amely a test, lélek és szellem együttesére hat. Manapság mint alternatív gyógymódot tartják számon és alkalmazzák sokrétűen.

Az általunk használt kövek az általuk kibocsájtott finom rezgésekkel segíthetnek a mindennapokban. Az ékszerek pedig úgy fejthetik ki pozitív hatásukat, hogy közben szépségükkel díszítenek is.

Köveink helyreállíthatják a sérült aurát, harmonizálhatják a csakráinkat, új energiával tölthetnek fel minket, beindíthatják szervezetünk öngyógyító mechanizmusát és bizonyos betegségekkel szemben is felvehetjük a harcot a segítségükkel.

FIGYELEM! A kövek mellett feltüntetett gyógyhatások feltételezettek és tájékoztató jellegűek, a kristályokkal való holisztikus gyógyítás nem helyettesítheti a szakorvosi ellátást, de támogathatja a kezelést. Webáruházunk elsősorban nem gyógyászati célból értékesíti az ásványékszereket, így ilyen célú felhasználás csakis a vásárló saját felelősségére történhet, ezért áruházunk felelősséget nem vállal.

Achát

Az achát ásványt már az ókorban is nagy becsben tartották, mint szerencsehozó és védő követ. Tibetben is védő és szerencsehozó amulettként használták kisgyerekeknél, ami a hiedelmek szerint megvédte őket a balesetektől. Támogatja a fizikai, szellemi és érzelmi egészségünk megfelelő működését. Nyugtató kő, oldja a stresszt, gyógyítja az érzelmi sérülések okozta szívfájdalmakat, fejleszti a szellemi tevékenységet, az emlékezőképességet.
Segíti az emésztést. Kiváló a termékenység fokozására, menstruációs panaszokra.
Szemproblémák, látásromlás, látászavar esetén segítség. Az achát elnyeli a negatív energiákat, segíti a spirituális fejlődésünket, fokozza a kötődést a kollektív tudathoz. Védi és tisztítja az auránkat.Az achát komolyságot, kiegyensúlyozottságot kölcsönöz viselőjének. Segít a negatív érzelmek feloldásában, védi belső lényünket. Erősíti a bizalom érzését, nők esetében megkönnyíti a szülést.

Akvamarin

Rendkívül szép és nagyon erős gyógyhatású ásvány, a bátorság köve.  A tenger istennői kövének tartották régen.

A torok csakra köve, segíti a kommunikációnkat, önkifejezésünket.  Az akvamarin enyhíti a szénanáthát, az összes légúti panaszt, tisztítja a légutakat, a melléküregeket.

Enyhíti az érzelmi problémákat, a depressziót. Jótékony hatással van a pajzsmirigyre és szabályozza a hormonháztartást. Növeli a test energiáját, békét és szellemi megtisztulást nyújt. Segíti az anyagcserét.

A béke és a vidámság köve.

Lelkileg egyensúlyba hoz, bátorságot ad a viselőjének.

Amazonit

A torok és a szív csakra köve. Lelkierőt ad és pozitív gondolkodást hoz. 

Feloldja a szomorúságot és megnyugtatja a viselőjét.

Pozitív hatással van az idegrendszerre, torokra, pajzsmirigyre, májra és csontritkulás esetén is hatékonyan alkalmazható.

Mivel erős görcsoldó, így ajánlott, hogy szülés közben a kezünkbe tartsuk, illetve a menstruációs panaszokat is enyhíti.

Védelmet biztosít az elektromágneses szennyeződés ellen, ezért ajánlott az asztalunkra tenni, ha sokat vagyunk számítógép előtt.

Ametiszt

Rendkívül erős védő kő!  Érzelmi kiegyensúlyozottságot ad! A béke köve, kibékít önmagunkkal. Segíti az öntudatra ébredést és megkönnyíti a döntések meghozatalát. Fokozza a testi erőt  az önbizalmat. Médiumi-kő, segíti a megérzések tudatosítását és segíti az ok-okozat törvényeinek megértését. Erősíti a szeretet és az önzetlen szolgálat kialakítását. Segíti a koncentrációt, ezáltal könnyíti a tanulást. Elűzi a félelmet, haragot, szorongást. Enyhíti a szomorúságot a bánatot. Erős hatású kismamák ne viseljék mert beindithatja a szülést! Szülésnél viszont segít!

Angelit

Más néven angyalkő, a tudat egyik legfőbb ásványa. Nagy segítség lehet a belső harmónia elérésében, nyugtatja a lelket, segít megtalálni önmagunkat. Csökkenti a depressziót, nagyon jó boldogságfokozó. Segít az elfogadásban, hogy ne rágódjunk olyan dolgokon, amiken nem tudunk változtatni. Gyógyítja a torok betegségeit, csökkenti a gyulladást, egyensúlyba hozza a mellék és a pajzsmirigyeket. Segít a megfelelő testsúlyt kialakításában és annak megtartásában. Az angelit egyensúlyba hozza a fizikai testet az égi világokkal. Lehetővé teszi az angyalokkal való kapcsolatba lépést.

Apatit

Az apatit ásvány gyógyítja a csontokat, segíti a kalciumfelszívódást, s ezzel jótékonyan hat a porcokra, fogakra, csontokra. Javítja a csontsűrűséget, segíti az új sejtek fejlődését, sejtregenerációt, csonttöréseknél a gyorsabb gyógyulást. Javítja a kommunikációnkat, önkifejezésünket, nyugalmat biztosít viselőjének, enyhíti a szomorúságot és a haragot. Spirituális kő, segíti a meditációt, a médiumi képességeket, felébreszteni az  energiát, egyensúlyba hozni a fizikai, érzelmi és szellemi testet.

A kék apatit ásvány felel a kommunikációért, csontokért és viszonylag könnyen beszerezhető, míg a sárga apatit felel a szervezet méregtelenítéséért, szomorúság elűzéséért és nagyon ritka ásvány.

Aura kvarcok (angyal)

Az aura kvarcok mesterségesen előállított különleges kvarc félék.  Annak ellenére, hogy ezeket a kvarcokat mesterségesen állítják elő, energiájuk igen erős, hisz aranyat, platinát és titánt juttatnak a hegyikristály belsejében, így az ásvány hatása felerősödik.
Angyal aura kvarc ( opál aura kvarc ) hatása: stressz oldó, auravédő, kommunikáció, immunrendszer, csecsemőmirigy, optimizmus, energiaáramlás
Az Angyal aura kvarc, más néven az Opál aura kvarc a platina miatt sokkal világosabb társaitól. Mivel valójában hegyikristály van arannyal és platinával kezelve, így gyógyhatása megegyezik a hegyikristályéval, viszont az arany és a platina miatt, hatékonysága felerősödött. Gyönyörű szivárvány színe reményt és optimizmust sugall, arra bíztat, hogy mindig a dolgok jó oldalát nézzük, boldogságot sugároz. Egyensúlyba hozza az egész szervezetet, és viselőjének nyugodt, tiszta gondolkodást biztosít. Tisztítja az energiaáramlásunkat, oldja a szervezetben keletkező blokkokat, és megvédi a tulajdonosát minden negatív hatástól. Mestergyógyító, minden szervünkre jótékonyan hat és bármilyen betegség kezelésére alkalmas.

Aura kvarcok (akva)

Az aura kvarcok mesterségesen előállított különleges kvarc félék.  Annak ellenére, hogy ezeket a kvarcokat mesterségesen állítják elő, energiájuk igen erős, hisz aranyat, platinát és titánt juttatnak a hegyikristály belsejében, így az ásvány hatása felerősödik.
Akva Aura kvarc ( aqua aura kvarc )hatása: energiaáramlás, boldogságfokozó, stresszoldó, sejtregeneráló, védelmező.
A akva aura kvarc, hasonló eljárással jön létre, mint az opál aura kvarc (angyal aura kvarc), csak itt aranyat juttatnak egy nagyon tiszta kvarc belsejébe. A aqua aura az egész szervezet számára energiát biztosít és oldja az energiaáramlásban keletkező blokkokat. Segíti a kapcsolatainkat, megszünteti a szomorúságot, igazi boldogság forrássá tud válni.

Aura kvarcok (napfény)

Az aura kvarcok mesterségesen előállított különleges kvarc félék.  Annak ellenére, hogy ezeket a kvarcokat mesterségesen állítják elő, energiájuk igen erős, hisz aranyat, platinát és titánt juttatnak a hegyikristály belsejében, így az ásvány hatása felerősödik.

Napfény aura kvarc ( topáz aura kvarc ) hatása: energiaáramlás, védelem, boldogságfokozó, emésztést segítő, sejtregeneráló, stressz oldó
A napfány aura kvarc, más néven topáz aura kvarc is mesterségesen jön létre. A hegyikristály belsejébe aranyat és vasat jutattnak megfelelő technikával, ennek köszönheti gyönyörű aranyló színét. Ugyan úgy mint a társai, az egész szervezetre hatással van, de leginkább a napfonat csakra ásványai közé tartozik, így segíthet az emésztés javításában, fokozza a boldogságérzetet és nagyon jó stressz oldó, méregtelenítő.


Aventurin

Gyógyító kőként használták, és a mai napig a szív gyógyszereként is nevezzük. Hihetetlen erős nyugtató ásvány, csökkenti a szívpanaszokat, az idegrendszeri problémákat, a kommunikációs problémákat, pl. a dadogást. Serkenti a zsíranyagcserét, csökkenti a koleszterinszintet és segít megelőzni a szívinfarktust.

Erősíti a kötőszöveteket, nyugtatja a bőrt. Nyugalmat és kiegyensúlyozottságot biztosít viselőjének, elűzi a félelmet, az aggódást és pozitív életszemléletre ösztönöz. 

Véd az elektromágneses szmog okozta negatív hatásoktól. Segíti a mély, nyugtató alvást. Alvászavar esetén jótékony. Harmonizálja a Jin-Jang energiákat. Védi  auránkat a negatív hatásoktól és az energiavámpíroktól.

Bőrproblémák esetén (ekcéma, pattanás, akne,  stb.) nyugtató, gyulladáscsökkentő.

Erősíti a hajat, hajhagymákat. Az önbecsülés köve, rámutat belső értékeinkre. Rámutat, hogy az életünkben mi van kárunkra, mit kell megszüntetni. Feledteti a gondjainkat. Szerencsehozó kőnek tartják.

Borostyán

A Borostyán valójában fokozatosan elásványosodott gyanta. Az emberiség első drágaköve, jótékony hatása kb. 7000 éve ismert. A borostyánkő melegséget és bizalmat sugároz. A legjobb társunkká válhat, hisz segít érvényesülni az életben. Csillapítja a szervezetben keletkező gyulladásokat, megküzd bármilyen fertőzéssel, légúti megbetegedéssel. Javítja az anyagcserét, serkenti a gyomor, vese, lép, máj működését. Elnyeli a negatív energiákat a szervezetből, és átalakítja őket pozitívvá, ezáltal beindítja a szervezet öngyógyítását. Hatékonyan védi az egész szervezetet a negatív energiáktól és tisztítja az auránkat. Csillapítja a stresszt, a lázat és serkenti a csecsemőmirigy működését. Régen kiválóan tudták alkalmazni a bőrbetegségekre, mint pl. ekcémára, szemölcsre, sömörre és pattanásra egyaránt. Jótékony hatása kiterjed az agyműködésre is. Javítja a memóriát, serkenti az agyi funkciókat. A borostyán a kisbabák nélkülözhetetlen a köve, amikor jön a foguk.

Borostyán hatása: gyulladáscsökkentő, fertőzések ellen, anyagcsere, gyomor, vese, máj, negatív energiák, öngyógyító mechanizmus, stressz oldó, csecsemőmirigy, auravédő, ekcéma, sömör, agyi funkciók

Citrin

Az öröm köve. Jókedvet hoz, a depressziót, félelmet megszünteti. A nap erejét hordozza, sok meleget és energiát ad. A királyi családokban fontos koronaékszer volt, mert bátorságot ad a viselőjének. Az élet minden szintjén energiával tölt fel. A gazdagságot hozó kristályok közé tartozik.  Ez a dinamikus kő vonzza a gazdagságot és a gyarapodást, sikert és mindent, ami jó. Arra ösztökél, hogy megosszuk másokkal azt amink van, s mindeközben segít abban, hogy megtartsuk a vagyonunkat. Hatásosan simítja el az egy közösségen vagy a családon belüli nézeteltéréseket. Növeli az önérzetet és az önbizalmat, és megszünteti az ártó tendenciákat. Hangsúlyozza az egyéniséget, fejleszti az eltökéltséget, serkenti a kreativitást és segíti az önkifejezést.  Hasznos azoknak az embereknek, akiket a külső hatások erősen befolyásolnak. Kevésbé leszünk tőle érzékenyek, különösen a bírálatra. Ösztönzi a pozitív beállítottság fejlődését és az optimista előretekintést; így lehetővé teszi, hogy haladjunk előre az áramlással, ne pedig a múlton rágódjunk.  Ez a kő elősegíti az új tapasztalatok élvezetét, és a legjobb megoldás megtalálásáig támogatást nyújt az összes lehetséges út feltérképezéséhez. A citrin fokozza az életörömöt. Megszünteti a negatív jellemvonásokat, a félelmeket és a legmélyebb szinten található érzéseket.  Legyőzi a felelősségtől való félelmet, és megállítja a haragot. Ez a kő segít abban, hogy érzelmileg kiegyensúlyozottakká váljunk. Kitűnő a depresszió, a félelmek és a fóbiák legyőzéséhez. Cukorbetegség esetén serkenti az inzulintermelést. Gyomor, bélpanaszok esetén jótékony. Csökkenti a koleszterinszintet. Segíti a méregtelenítést.

Csaroit

A csaroit ásvány, a 12 mesterkristály egyike. Nagyon erős védelmező ásvány, feltölti az egész testet energiával. Segíti a pozitív gondolkodást és fejleszti a spirituális képességünket. Gyógyítja a lelket, segít leküzdeni a félelmeinket. Jótékonyan hat a máj működésére, a szemre, hasnyálmirigyre és csökkenti a magas vérnyomást. Erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést és fájdalomcsillapításra is használhatjuk.

Párna alá téve, biztosítja a mély, nyugodt alvást.

Fluorit

Nagyon hasznos védelmező kő.  Sejtregeneráló hatása van, hatásos vírusokkal szemben, gyógyítja a légutakat, fekélyeket, a bőrbetegségeket és általános fájdalomcsillapító. Feloldja a letapadt ízületeket, enyhíti az ízületi gyulladások okozta panaszokat. Tisztítja és stabilizálja az aurát, fejleszti az agyi funkciókat. Magabiztosságot kölcsönöz tulajdonosának. Tanulás segítő ásvány, rendszerezi az eddig megtanultakat, és növeli a figyelem-összpontosítását. Csökkenti a stresszt, megnyugtat és hatásosan blokkolja a stresszt, illetve az elektromágneses szmogot is, ezért ha sokat dolgozunk számítógép előtt, tegyünk egy fluoritot az asztalunkra. A fluorit megszünteti a rendezetlenséget az élet minden területén. Földeli és egyesíti a spirituális energiákat. Gyorsítja a spirituális fejlődésünket. Csontritkulás, csont törés  esetén serkenti a csontépítést, erősíti a csontokat. Fogakat erősebbé teszi. A fogínygyulladást enyhíti. Csökkenti az ízületi gyulladást. A köhögést, légúti panaszokat enyhíti. Testsúly problémák esetén hatékony.

Füstkvarc

Az egyik legjobb védelmet adó, földelő kő.  A kő spirituális energiája megnyugtat, ezáltal segít, hogy a mindennapi stresszel szemben ellenállóbbak legyünk.  Támogatja a pozitív gondolatokat. Bátorságot ad a problémákkal való szembenézéshez és csökkenti a hibázás miatti aggodalmainkat.  
Fokozza bennünk az élni akarást, ezáltal növeli a terhelhetőséget is. A felénk ható negatív energiákat “csapdába ejti”, semlegesíti és szétoszlatja, a pozitívokat pedig felerősíti. 
Segít megválni olyan dolgoktól, amik már nem szolgálják a fejlődésünket. Májtisztító és regeneráló, méregtelenítő hatású. Erősíti a kötőszöveteket. Segíti a fogyókúrát. A kövek jolly jokere minden energiarendszere hatással van. 
Gyorsan és hatékonyan ellazít, igazi stressz oldó hatású. Fokozza a terhelhetőségünket. Segít elviselni a szenvedéseket , átvészelni a nehéz időket.

Gránát

A gránát a segítség köve. Regenerálja a testet, tisztítja a vért, serkenti az anyagcserét, jótékony hatással van a szívre, tüdőre és a máj működésére. Erősíti az immunrendszert, fokozza a tápanyag felvételt a bélben. Csillapítja a depresszió tüneteit, a szorongást és a félelmet. Életenergiával tölti fel az egész szervezetet és segít az önfejlesztésben. Önbizalmat és akaraterőt biztosít tulajdonosának. Biztosítja a kiegyensúlyozott szexuális életet.

A gránát a kezdeményezőkészséget, önbizalmat, akaraterőt és a sikert biztosítja viselője számára. Szabályozza a szexualitást, gyógyítja a nemi szervek betegségeit és jótékonyan hat a vérkeringésre.

Kilátástalan helyzetben  is segít megtalálni a kiutat. Egy válságkő, akkor is erőt ad, ha mélyponton vagyunk. Erőt ad a küzdelemhez.

Hegyikristály

Sokrétű hatása miatt mesterkőnek, mestergyógyítónak tartják. Negatív energiát taszít, pozitívat vonz.  Felerősíti a többi ásvány hatását. Az általános erősítő és energetizáló hatása mellett tértisztítás, negatív energiáktól való védelem és még számtalan használati lehetősége van. A hegyikristály egy gyógyító kristály, amely jó gondolatokat sugároz.  Személyiségfejlesztő hatása van és felszabadít a stressz alól.  Figyelmességet és érzékenységet eredményez a partnerkapcsolatban.  Segít a problémákat egyszerű módon megoldani. Feloldja az energiablokkokat. Stabilizálja és megtisztítja az aurát. Alkalmas még a kifejező erőnk és ellenálló képességünk növelésére. Testi, lelki és szellemi kimerültség esetén, a végtagok fáradtságérzete esetén is ajánlott. Sebgyógyító, vérzéscsillapító, fájdalom és lázcsillapító.

Pajzsmirigybetegségek esetén szabályozó hatású.

Harmonizálja a hormonrendszert.

Segít az alvászavarokban.

Hematit

Hematit ásványt, már az ókorban is használtak vérképződés elősegítésére, illetve vérzéscsillapításra. 

Erőt és szilárdságot ad tulajdonosának.

Elsősorban a komolyabb betegségek utáni felépülést segíti és biztosítja az egészséges vér- és sejtképződést. 

Hosszú távú alkalmazása esetén normalizálja a vérnyomást, tisztítja a vér összetételét és regenerálja az agyi funkciókat. Javítja a test oxigénellátását, és serkenti a vasfelvételét a vékonybélben.

A hematit erőt és szilárdságot ad viselőjének. Építi a testet, elsősorban legyengült szervezetnek van rá szüksége, komolyabb betegségek után elősegíti a felépülést és a gyógyulást.

Holdkő

Igazi női kristály „együtt rezeg” a női ivarszervekkel. Hormonháztartással kapcsolatos betegségek segítője. Fokozza a termékenységet.

Menstruáció közben, szülés után, klimax idején hatékony társ.

A nyirokkeringést javítja. 

Segít leküzdeni a hangulatingadozásokat és a depressziót. 

Oldja a szervezetben keletkező negatív energetikai blokkokat, csökkenti a stressz okozta gyomor problémákat. 

Sebgyógyító hatása van, terhesség alatt, és szülésnél is ajánlott a viselése. 

Jótékony hatásai közé tartozik, hogy fejleszti az érzelmi intelligenciát, serkenti a nyirokkeringést, megakadályozza a hormonháztartás felborulását, enyhíti a menstruációs panaszokat. 

Kiválóan alkalmazhatjuk bőrbetegségek, pattanások, kezelésére. Serkenti a tobozmirigy működését és javítja a női termékenységet.

Howlit

Más néven Magnezit ásvány. Magnézium tartalmának köszönhetően oldja a görcsös fejfájást és megnyugtatja a szervezetet. 

Zsírégető hatása van, mivel felgyorsítja a zsíranyagcseréjét a szervezetben, így nélkülözhetetlen segítség lehet a fogyókúrázók számára. 

Segíti a magnézium felszívódását, egyensúlyban tartja a szervezetben a kalciumszintet és kiválóan alkalmazhatjuk rosszullétek esetén is. 

Méregteleníti a szervezetet és semlegesíti a testszagot. 

Gyógyítja a csontok és a fogak betegségeit. Izomlazító hatása van, segíti a gyomor működését, gátolja a véralvadást, rugalmassá teszi az érfalakat, megelőzi az érelmeszesedést és tágítja a koszorúereket. 

Jótékony hatása van az epekőre és gyógyítja a prosztataproblémákat is.

A Magnezit színe fehér, viszont találkozhatunk kék ( türkinit ), zöld, vagy piros színezett howlittal is.

Jáde

A béke köve, megnyugtatja az elmét.

Távol-Keleten szerencsehozó amulettként viselték, de már jól ismerték a vesére gyakorolt jótékony hatását is. 

Méregtelenítő hatása van, serkenti a hólyag vesék és mellékvesék működését, sejtregeneráló, gyorsítja a sebgyógyulást.

Segíti az öngyógyító folyamatokat.

Kedvező hatással van az anyagcserére.

 A jade megnyugtatja a lelket, egyensúlyt teremt az energiaáramlásban, erősíti az idegrendszert, és elűzi a rossz közérzetet. 

Védelmet nyújt tulajdonosának az ártó szándékok, gondolatok ellen. 

Vonzza a szerencsét, a tisztaság és a nyugalom jelképe. Jótékony hatásai közé tartozik, hogy biztosítja a pihentető mély alvást. Fokozza a termékenységet, és terhesség közben, illetve utána is lehet viselni.

Jáspis

Régen a harcosok markolatába foglaltak jáspis szemeket, hogy megvédje őket a sérüléstől. Sok fajtáját ismerjük és az általános hatások mellett, egy-egy jáspisnak külön meg van a jótékony hatása. Serkenti az ivarszerveket és az emésztő rendszer működését.  A jáspis alapvetően tisztítja és átalakítja a fizikai testet, és védettséget biztosít viselőjének. Önzetlenségre és szerénységre nevel. Élénkíti a vérkeringést, erősíti az életösztönt és türelmet kölcsönöz tulajdonosának. Javítja a problémamegoldó képességünket, és stressz oldó hatása van.  Elnyeli a negatív energiákat, tisztítja az aurát. A „nagy görcsoldó” mindenféle görcsöt képes oldani. Gyomor bélrendszerre hat elsősorban.

Vércukorszintet harmonizálja.

Menstruációs görcsök, panaszok esetén is gyors segítség.

Élénkít, energetizál, fokozza az aktivitást, kitartást.

Kalcedon

A Kalcedon ásványt, már az ókorban is használták gyógyítás céljából és a levegőt, illetve a vizet jelképezte. Belső nyugalmat biztosít tulajdonosa számára, fejleszti a kommunikációnkat, és magabiztosabbá tesz. 

Kék színe miatt minden nyaki, torok probléma esetén jótékony hatású pl. köhögés, rekedtség.

Enyhíti az allergiás tüneteket.

Gyulladás gátló hatása van, csökkenti a magas vérnyomást, serkenti a belső elválasztású mirigyek működését. Erősíti az immunrendszert, és csökkenti az ödéma kialakulásának az esélyét. Jótékony hatása van a hormontermelő mirigyekre, szabályozza a női hormonális ciklusokat. Gyógyító hatása kiterjed az anyagcserére, illetve ajánlott cukorbetegek számára is. Serkenti az agyi funkciókat, fejleszti az emlékezőképességet, így remek társunk lehet vizsgaidőszakban. A kalcedon gyógyítja a légúti megbetegedéseket, regenerálja a nyálkahártyákat, és kiválóan alkalmazhatjuk szem és fül panaszokra egyaránt.

Kalcit

A Kalcit ásványt, más néven mészpátot, már évezredek óta használjuk gyógyításra. Elsősorban enyhíti a bőrirritációkat. Erős energiatisztító hatása van, megtisztítja a környezetét. Megnyugtatja a lelket, erőt és önbizalmat kölcsönöz tulajdonosának. Segíti a szervezetben a kalcium beépülését, feloldja a mészlerakódásokat, erősíti az ízületeket és a csontokat. Serkenti a szövetek regenerálódását, a véralvadást. Erősíti az immunrendszert és energiával tölti fel a csakrákat. Gyermekek esetében gyorsítja a fejlődést, növekedést.

Karneol

Az életerő és életöröm köve. Megtanít az élet szeretetére. Serkenti a kreativitást. Bátorságot, erőt és kitartást ad viselőjének.

A karneol serkenti az anyagcserét, tele van energiával, jótékony hatása van az idegrendszerre, a női szaporítószervekre, és növeli a termékenységet. Csökkenti a depressziót, és az ízületi gyulladások tüneteit. Vérzéscsillapító hatása van, serkenti a vesék működését, és meggyorsítja a sebgyógyulást. Segíti az ásványi anyagok, vitaminok felszívódását a szervezetben és biztosítja a szövetek megfelelő vérellátását.

Szüléstámogató. Hajhullást csökkenti. Csökkenti a változókori hőhullámokat.

Figyelmeztetés!  Vérnyomás emelő hatása lehet, ezért  magas vérnyomásban szenvedők óvatosan alkalmazzák. Erős hatása miatt kismama ne használja, mert beindíthatja a szülést. Már beindult vajúdás esetén viszont segíti a szülés folyamatát.

Kunzit

A Kunzitot a szeretet ásványának is szokták nevezni. Nagyon magas rezgésű kő, lelki békét biztosít viselője számára és növeli a feltétel nélküli szeretet képességét. Megvéd minden negatív energiától, egy védő burkot képez a test köré. Fejleszti a spirituális képességet, segít meditáció közben, megszünteti a depressziót, fokozza a boldogságérzetünket.

Erős fájdalomcsillapító, oldja a feszültséget, erősíti az idegrendszert és jótékonyan hat az idegzsábára. Enyhíti az epilepsziás tüneteket, illetve csökkenti az ízületekre fájdalmakat is. A kunzit erősíti a szívizmot, serkenti a keringési rendszert és jótékony hatása kiterjed a vesékre is.

Labradorit

A megvilágosodás köve.

Segít feloldani az érzelmi blokkjainkat.

Auratisztító hatású.

12 mesterkristály közé tartozik. Régen a varázslók kövének tartották. Fejleszti az intuitív képességeket, a kreativitást, oldja a feszültséget, a bánatot, és a félelmeket. Vérnyomás csökkentő hatása van, csillapítja a menstruációs panaszokat és egyensúlyba hozza a hormonháztartást. Védelmező, auratisztító hatása van, és aktiválja a szervezet öngyógyító képességét. Jótékonyan hat a tüdőre, a szemekre, fejleszti az agyi funkciókat, serkenti az anyagcserét, gyógyítja a köszvényt és a reumát.

Lapis lazuli

Az öröm köve. Oldottságot hoz.

Stressz oldó hatása van, megszünteti a depressziót, erősíti az immunrendszert, és energiával tölti fel a szervezetet. Egyensúlyba hozza a mirigyek működését, leginkább a pajzsmirigyre van jótékony hatással és a torokra. Hosszú távon viselve, csökkenti a magas vérnyomást, és nyugtatja a szívet. Tulajdonosának önbizalmat biztosít, és fejleszti a kommunikációt. Erős spirituális kő, gyorsítja a spirituális fejlődésünket, és meditáció közben hasznos társunk lehet. Védelmet nyújtó ásvány, a negatív energiákat távol tartja viselőjétől.

Torokfájás, rekedtség,esetén elsőként gondoljunk rá.

Gyulladáscsökkentő, lázcsillapító hatású.

Pajzsmirigy betegségek esetén harmonizáló hatása van.

Csökkenti a magas vérnyomást.

Lávakő

A Lávakő gyógyító hatását már több ezer éve ismerjük. (Pl:lávaköves masszázs)

Méregtelenítő hatása van, serkenti a sejtek vízutánpótlását, erősíti az inakat, segíti a kötőszövet regenerálását, illetve serkenti a vérkeringést. Biztosítja az egyensúlyt a szervezetben, nyugtatja az idegrendszert és hatékonyan serkenti az idegsejtek megújulását.

Malachit

A Malachit ásvány, az egyik legerősebb és legmisztikusabb kő. Minden kultúrában valamilyen istennőnek szentelték és a mennyország kövének számított. Bábakőnek is nevezik, a nők elsődleges ásványa, mivel szüléskönnyítő hatása van, és oldja a menstruációs panaszokat. Az egyiptomiak szerint tulajdonosának szerencsét és harmóniát hoz az életben és a párkapcsolatokban egyaránt. Gyógyítja a női nemi szervek betegségeit és megszünteti a szexuális problémákat, bármilyen okból fakadjanak is azok. Méregtelenítő hatása van, segíti a máj tevékenységét, enyhíti a reumát és serkenti a szövetek savtalanítását. Jótékony hatása van az idegrendszerre, az agyi tevékenységekre és a látóidegekre is. Csökkenti a vérnyomást, gyógyítja az ízületi gyulladást, jótékonyan hat az asztmára, a daganatos megbetegedésekre, a hasnyálmirigyre és a mellékpajzsmirigyre. Erősíti a DNS és a sejtek felépítését, illetve az immunrendszert. Fokozza a képzelőerőt, döntőképességet és javítja a kitartást. Erős védelmező kő, elnyeli a negatív energiákat a testből és a környezetből is. Tisztítja az elektromágneses szennyeződést és véd a sugárzás minden fajtája ellen. Változásra ösztönöz, ha nem a megfelelő úton járunk, erősíti az önbecsülést, illetve az önmegvalósítást. Segíti a spirituális fejlődésünket.

Mookait

Serkenti az érdeklődésünket az új dolgok iránt.

Lelki rugalmasságot ad az élethez.

Nyugalmat és békét hoz az életünkbe.

Erősíti az immunrendszert.

Serkenti a májat és a lépet, ezáltal tisztítja a vért.

Gyorsítja a sebek gyógyulását, mindenféle bőrpanaszra enyhítő hatással van.

Vitalizál, erőt ad, növeli a terhelhetőséget.

Napkő

A Napkő a boldogság és a hosszú élet kristálya. A hagyományok szerint, az istenek köve és szerencsét hoz tulajdonosának. Serkenti a szervezet öngyógyító képességét, biztosítja a testben a megfelelő energiaáramlást és harmonizálja a csakrák működését. Gyulladáscsökkentő hatása van, jótékonyan hat a torokra és a gyomorfekélyre. Általános fájdalomcsillapító, segít megszüntetni a porc problémák okozta fájdalmakat és jótékonyan hat a reumára. Életerővel tölti fel a szervezetet, megszünteti a depresszió tüneteit, elűzi a félelmet és stimulálja a vegetatív idegrendszert.

Napkő hatása: szerencse, öngyógyító képesség, energia, gyulladáscsökkentés, gyomorfekély, fájdalomcsillapító, porcerősítő, reuma, életerő, depresszió, idegrendszer.

Obszidián

Az obszidián ásvány, az egyik legrégebben ismert ásványunk. Már az kőkorban is meghatározó szerepe volt, obszidiánból készítették az első pengéket, majd vezetőjük mellé temették el, hogy megvédje hordozóját a túlvilágon is. Az ókorban úgy hitték, hogy elűzi a démonokat és megvédi viselőjét. A középkorban már fájdalomcsillapításra, gyógyításra használták. Az obszidián igazából olvadt láva, ami nagyon gyorsan hűlt ki, így nem tudott kristályosodni. Erős védelmező kő, szinte egy páncélt von körénk a negatív hatásokkal szemben. Földelő ásvány, rendkívül hatásosan szívja el a környezetünkben lévő negatív energiákat. Az obszidián felfedi a rendellenesség okát, érzelmi felszabadulást okoz, és lehetővé teszi a régebbi sérelmek feldolgozását. Ilyen esetekben szembe kell nézni a problémákkal azonnal, mert a nyugalom csak azután tér vissza. Ha ilyen feladatra használtuk meg kell tisztítani, folyóvíz alatt. Az obszidián, ha sikerült a feltörő problémákkal szembe nézni, és leküzdeni, világosságot biztosít a tudat számára, megtisztítja a zavaroktól. Méregteleníti az egész szervezetünket, megszünteti az energiaáramlásban létrejövő blokkokat. Csillapítja az ízületi gyulladással járó fájdalmakat, serkenti a vérkeringést. Jótékony hatással van az elmeszesedett erekre is, felmelegíti a hideg végtagokat. Használhatjuk megnagyobbodott prosztata kezelésére is.

Ónix

Önmegvalósítás köve. Valójában fekete kalcedonról (achát) van szó. Az ónix, leginkább az öntudatot, a józan gondolkodást és a logikát erősíti, nagy segítsége lehet a labilis emberek számára, mivel kiegyensúlyozza az energiaáramlást a szervezetben. Erős védelmező ásvány, távol tartja a negatív dolgokat. Fokozza az életerőt, a kitartást és támogatást nyújt stresszes helyzetekben.  Segítségével felszínre hozhatjuk a régi fájdalmakat, amelyeket megszüntethetünk a fizikai testen alkalmazott kristályterápiával.  Az ónix erősíti a fogakat, csontokat és jótékonyan hat a csontvelőre. Erős hatással van az agyra. Fülbetegségekre is jó hatású. Segít feloldani a gyászt, erőt ad a továbblépéshez. Segíti a céljaink elérését. Csökkenti a befolyásolhatóságot. Erősíti az öntudatot.

Opál

A gondtalanság köve.

Viselőjét felszabadulttá, boldoggá teszi, örömmel tölti el.

Fejleszti a kreativitást, a művészi hajlamot.

Általános egészségjavító hatású, erősíti az életkedvet.

Pozitívan hat a vérkeringésre, az immunrendszerre.

Segíti a máj  méregtelenítő munkáját.

Erősíti a veséket.

Pirit

A Pirit, bolondok aranyaként is ismert ásvány, valójában tűzkövet jelent. Régen tűzcsiholására használták és mivel úgy vélték, hogy tűz lakik benne, mágikus amulettként is viselték, illetve gyógyítottak vele. A 12 mesterkristály egyike. Erős pajzsként működik, elnyeli a negatív energiákat és boldogságot biztosít viselője számára. Méregtelenítő hatása van, erősíti az emésztőrendszert,  segíti a sejtképződést. Jótékony hatása van a csontokra, a gyomor panaszokra, a tüdőre és növeli a véráramlás oxigéntartalmát. Az önismeret köveként is szokták nevezni, mivel segíti az önkifejezést, illetve közvetlenné és őszintévé tesz minket.

A pirit nagyon érzékeny kő, óvatosan bánjunk vele.

Ne viseljük hosszasan a bőrünkön, mert főleg, ha izzadunk, a vas- szulfid kiválik belőle, fekete nyomot hagy a bőrön és a ruhánkon.

Rodokrozit

Az aktivitás és a lelkesedés köve.Pozitív, lelkes életszemléletet közvetít.

Jókedvre derít, lendületessé tesz A Rodokrozit a 12 mesterkristály egyike. Vidámságot és önbizalmat kölcsönöz viselőjének. A szív csakra ásványa, így szeretetet csempész az életünkben és megszünteti a dühöt. Fokozza a szexualitást, felpezsdíti a régi kihűlt kapcsolatokat. Serkenti a nemi szervek működését és a keringést. Arra tanít, hogy szembenézzünk a félelmeinkkel, illetve az igazsággal, akár önmagunkkal, akár másokkal kapcsolatban. Enyhít az asztmás tüneteken és megszünteti a légzési problémákat. Tisztítja a veséket, csillapítja a migrénes fejfájást, stabilizálja a szívverést és a vérnyomást. Ez az ásvány, arra ösztönöz bennünket, hogy ne törjünk össze, akármilyen fájdalmas érzéseket kell, hogy átéljünk, mindig kitartóak legyünk és tanuljunk belőle.

Rodonit

Az egyik legerősebb sebgyógyító. A gyógyulás és cselekvés köve. Régen a megbocsátás kövének nevezték, mert segít megsemmisíteni akár az előző életekből származó érzelmi sebeket, és arra ösztönöz, hogy vegyük észre, az éremnek mindig két oldala van.

Arra figyelmeztet, hogy ne álljunk bosszút, mert az mindig önpusztító hatású és valójában, amit partnerünkben nem szeretünk, az bennünk is meg van. Energiával tölti fel a szív csakrát. Enyhíti a gyász fájdalmát.

Serkenti a keringést, jótékonyan hat a csontnövekedésre, a hallószervekre, gyógyítja a tüdőtágulást, az ízületi gyulladást és növeli a termékenységet. 

Mivel erős sejtregeneráló, gyógyítani tudja az autoimmun betegségeket, a gyomorfekélyt és akár szklerózis multiplexet. 

Gyógyítja a gyerekeknél kialakult olvasási nehézségeket, amelyek általában lelki problémából adódnak, és eltávolítja a szervezetben keletkező blokkokat, ezáltal szabaddá teszi az energiaáramlásunkat.

Rózskvarc

Szív , szerelem, boldogság ásványa.  

Ez a második kötelező ásvány minden Hölgynek!

A legnépszerűbb ásványok egyike, a hegyikristály és az ametiszt testvére.

Az egyik legjobb energiát adó kő. Azonban a rózsakvarc nagyon gyengéd rezgésű kristály, hamar kimerül.Hűségre és a szeretetre, szerelemre való belső igényünket támogatja.

Erősíti a szépérzékünket.

Rendezi az érzelmeket, erősíti az akaraterőt, erősíti az önmagunkba vetett bizalmat.

Segít a harag feldolgozásában, nyugtatja és enyhíti a kedélyállapotot.

Elnyomja a bosszúság érzését, erősíti a megbocsátást.

Megtanít önmagunk elfogadására, megnyitja szívünket a szeretet felé. Önbizalmat ad!

Termékenységi problémák esetén hatékony.

Rubin zoizit

 A Rubin-Zoizit (zoisit), más néven Zoizit-rubinnal egy nagyon értékes ásványunk, amely ötvözi a rubin és a zoizit gyógyhatásait. Mindössze a 18. század végén fedezték fel önálló ásványként. Elsősorban a here- és a petefészek betegségeire van jótékony hatással, fokozza a termékenységet, a potenciát és méregteleníti a szöveteket. Erős sejtregeneráló hatású, gyulladás gátló és erősíti az immunrendszert is.  A zoizit semlegesíti a túl savasodást és támogatja az idegek felépülését. A rubin-zoizit a szív csakra ásványa, gyógyítja a szív problémákat, legyen az fizikai vagy akár lelki sérülés. Támogatja a kapcsolatokat, a személyiségfejlődésünket, és megszünteti a stresszt. Jótékonyan hat még a tüdőre, a hasnyálmirigyre és a lépre egyaránt. Lassan fejti ki a hatását, ezért érdemesebb hosszabb távon viselni, ügyelve arra, hogy folyamatosan érintkezzen a bőrünkkel.

Szodalit

12 mesterkristály egyike. Az  önbizalom kövének szokták nevezni. Lehetőséget ad arra, hogy megismerjük önmagunkat, gyorsítja a fejlődésünket, de leginkább az önbecsülésünket növeli, és arra sarkal, hogy mindig kimondjuk azt, amire gondolunk. Megszünteti a bűntudatot, segít felvállalni a cselekedeteinket, általa szabadabbnak érezhetjük magunkat. Rávilágít a saját hibáinkra és segítségével világosabban láthatjuk az elérni kívánt célokat. Növeli az igazságérzetünket és erőt ad, hogy mindig hűek maradjunk önmagunkhoz. Arra ösztönöz, hogy szakadjunk el a berögzült szabályainktól, törvényeinktől és úgy éljünk, ahogy azt  megérdemeljük és emellett kitartást biztosít, hogy az új nézetünk mellett ki is tudjunk állni.

Harmonizálja a hormonműködést, különösen a változókori panaszokat enyhíti.

Tigrisszem

A megemésztés köve. Segít a nehéz helyzetekben is pozitívnak, optimistának maradni.

A természetben átalakulás során sólyomszemből jön létre, ezért gyógyhatása részben megegyezik a sólyomszem hatásaival. 

Gyógyítja a szem betegségeit, régen rontások ellen használták.

Jótékonyan hat az idegrendszerre, az ideggyulladásokra, serkenti az agyi funkciókat, növeli a koncentrációs képességet és segít a nehéz döntések meghozatalában.

Segítség lehet epilepszia esetén is.

Növeli a tetterőt, a bátorságot, optimistává teszi tulajdonosát, megszünteti az önértékelési zavarokat. 

Javítja a csontrendszer rendellenségeit, hatékony fájdalomcsillapító és megszünteti a mellékvese túlműködését. 

Egyensúlyba hozza a jin- és a jang energiáit, megszünteti a depresszió tüneteit

Segíti a megérzéseinket, erősíti az intuíciós képességeinket.

Turmalin

A Turmalin az egyik legerősebb gyógyító ásványunk. Valószínűleg már az ókorban ismerték őseink, viszont sokszínűsége miatt, csak a 17. század körül tudták megkülönbözteti véglegesen más ásványoktól. Elsődlegesen az önbeteljesedés köve. Segít visszatéríteni, ha letérnénk a helyes útról, és létrehozza a belső békét. Erős földelő ásvány, megtisztítja a csakrákat és egy hatékony védőburkot hozz létre viselője számára. Enyhíti a félelmet, növeli az önbizalmat, egyensúlyba hozza a jobb és a bal agyfélteket, ezáltal jótékonyan hat a paranoiára, és a diszlexiára is. Kiegyensúlyozza a jin- és jang energiáit, megszünteti a feszültséget, jótékony hatással van a gerincoszlopra.

Türkinit

A türkinit ugyan színezett ásvány- a howlit van színezve türkiz színűre- így energiájában a howlit tulajdonságait hordozza. A színe ennek ellenére nem kopik, nem lesz kevésbé tartós, mint a türkiz. Csökkenti a szorongást, a feszültséget, a stresszt. Csillapítja a frusztrációt és a haragot, gyorsan elvágja a hisztit, az agresszivitást, a durvaságot. A kő támogatja az alacsony önbecsüléssel rendelkező gyermekeket és felnőtteket egyaránt. Erősíti az izmokat, segít a méregtelenítésben, jó hatással van a nyálkahártyára és az orrjáratokra, ezért hatásos megfázáskor, allergiás tünetek enyhítésére, valamint fogíny-gyulladás, vérzés esetén. Segít az alacsony vérnyomásban szenvedőknek, optimalizálja a vérnyomást. Határozottá, kiegyensúlyozottá tesz, erősíti a magabiztosságot, kimerültség esetén új erővel tölt fel, helyreállítja a lelki harmóniát, erősíti intuíciónkat, mélyíti a meditációt.

Unakit

Az Unakitot, más néven Epidot-földpát kristályt, mindössze az 1800-as években fedezték fel. Rendkívül erős gyógyító ásvány, elősegíti a súlyosabb betegségek utáni felépülést azáltal, hogy aktiválja a szervezet öngyógyító képességét. Regenerálja a májat, a bőrt és elősegíti a haj növekedését. Kismamáknak is ajánlott a viselése, mivel jótékonyan hat a reproduktív rendszerre, megkönnyíti a súlygyarapodást és biztosítja a problémamentes terhességet. Az unakit kiváló meditációs kő, a látomás kövének is szokták nevezni. A homlokunkra téve, erősíti a látomásokat, megszünteti azokat a körülményeket, amelyek akadályozzák a spirituális fejlődésünket. Felszínre hozza a régi sérelmeket úgy, hogy azok átalakíthatók legyenek. Megerősíti a lelket, arra tanít, hogy ne becsüljük le saját magunkat, még akkor se, ha valamit nem sikerül tökéletesen elvégezni, hisz minden ember a hibájából tanul és így tud erősödni a lelkünk.

A leírásokhoz felhasznált irodalom:  Dr.Csomai Zita: Gyógyító kristályok, Judy Hall: Kristálybiblia